Am aflat ce va fi peste 20 de ani: Petrolul – campioană, Steaua și Dinamo – desființate!

Călătoriile în timp sunt posibile, am aflat ce va fi peste 20 de ani în fotbalul românesc! Fără Steaua și Dinamo, cu Petrolul campioană!

Credit foto: STEFAN CONSTANTIN / SPORT PICTURES

Ieri, mă uitam liniștit la televizor, când în cameră a apărut un bărbat de 35-40 de ani, îmbrăcat cam ciudat. M-a salutat cuviincios, mi-a spus că vine din anul 2037 și m-a întrebat în ce an suntem. Trecând rapid peste absolut justificata uluială de moment, i-am răspuns că suntem în 2017.

-Perfect, a spus el, exact conform programului.

Mi-a explicat că este istoric al fotbalului și că face în premieră acest voiaj în timp, care a devenit de doi-trei ani ceva obișnuit la ei, deși destul de scump.  Bref, venise să afle de la fața locului detalii despre fotbalul românesc.

-Cum?, m-am mirat, se dau bani pentru a afla istoria fotbalului?

-Da, pentru că fotbalul este la noi cel mai important fenomen social, studiat în universități, sunt și catedre despre asta!, a răspuns el prompt.

-Pentru studiu, aveți la dispoziție colecții de ziare scrise, precum și ce a apărut pe Internet, nu-i așa? i-am spus. Apropo, mai există Internet, sper!

M-a liniștit:

-Sigur că da! Nu vă dau acum detalii cum a evoluat Internetul, pentru că sunt grăbit să-mi îndeplinesc misiunea. Dar vă asigur că, în linii mari, e cam la fel. Cât privește sursele noastre, ziarele de sport nu mai sunt credibile de când analize științifice făcute în 2028 au dovedit fără dubiu părtinirea cu care erau scrise pe atunci cele mai multe articole. Din motive pe care noi nu am reușit să ni le explicăm!

Era să-i zic că eu am o idee privind motivele…

-Iar Internetul e atât de contradictoriu, încât am hotărât să trimitem investigatori în timp, ca să încercăm să aflăm de la sursă care e situația, a continuat el. Nu voi discuta doar cu Dvs., ci cu multe alte persoane din România, pasionate de fotbal. La sfârșit, voi întocmi o comunicare pentru Congresul de Istoria Fotbalului, ediția a IX-a, de la Sinaia.

În continuare, preț de două ore și ceva, am avut cu musafirul meu neașteptat un schimb extrem de interesant de informații. I-am spus care e situația de azi și am aflat ce va fi peste 20 de ani. Iată un sumar al acestor informații.

Am început prin a-i spune că experimentăm de doi ani în Liga 1 un campionat cu 14 echipe, având două faze. Întâi joacă fiecare cu fiecare, tur și retur, apoi primele șase joacă iarăși tur-retur, pentru titlu, iar următoarele opt, pentru stabilirea echipelor retrogradate. Da, știa de asta, dar mi-a spus că în 2022 sistemul a fost iarăși modificat: Liga 1 cu 16 echipe, o singură fază. Asta pentru că erau mereu discuții dacă în caz de egalitate de puncte să conteze doar rezultatele din play-off” sau cele din ambele faze. Chiar dacă exista un regulament clar, tot apăreau controverse.

-Cine-i campioana?” am întrebat nerăbdător.

-De 4 ani e campioană o echipă care pentru voi e nouă, abia s-a înființat în 2016, în Liga a patra, se numește Petrolul și reprezintă Ploieștiul.

-Stai puțin”, s-a revoltat ploieșteanul din mine. Petrolul e o echipă mai veche, se numea Juventus București și s-a mutat în 1952 la Ploiești.

-Dar în 2020, pentru că se iscau discuții interminabile, s-a hotărât să nu se mai accepte preluări de palmaresuri de la echipe mai vechi. Așa că Petrolul se consideră înființată în 2016, sub numele Petrolul 52, transformat în 2017 în Petrolul.

-Dar cum de e campioană, și încă de atâția ani la rând?

-Simplu, are în spate peste 15.000 de spectatori la fiecare meci și mai mulți sponsori, inclusiv străini, foarte bogați! Mulți dintre spectatori au și acțiuni la club. Știi, sistemul pe care îl are Barcelona acum, în vremea voastră! Petrolul e cel mai bogat club din țară. Anul ăsta au luat doi jucători care erau titulari la Bayern.

-Și cine mai e în Liga 1?

-Păi, câte o echipă din orașele mari, cu tradiție fotbalistică: Craiova, Cluj, Pitești, Brașov, Galați, Constanța, Timișoara, Oradea, Iași, Târgu Mureș, Baia Mare și Piatra Neamț. Ploieștiul are două echipe (a doua este Astra, mutată înapoi de la Giurgiu, unde nu veneai nimeni la meciuri), la fel și Bucureștiul, cu Rapid și Progresul. Cele două bucureștene sunt echipe ale primăriilor de sector. Au mulți spectatori, dar nu stau grozav cu banii, din lipsa unor sponsori. De fapt, toate echipele din Liga 1 au o medie de spectatori de peste 5000.

-Extraordinar! Acum media e pe la 500, probabil!

-Cum fotbalul a fost declarat cel mai important fenomen social, prin 2025, s-au luat măsuri pentru încurajarea cluburilor care au spectatori. Așa s-a ajuns la situația actuală.

-Cum, nicio echipă din Ilfov nu e în Liga 1?

-Din lipsă de spectatori! Chiar și marii bogătași care domiciliază în Ilfov sunt sponsori ai unor echipe din alte județe, tocmai pentru că lipsa spectatorilor îi priva de avantajele financiare primite de cei care susțineau echipele cu spectatori! Un mecanism simplu care a curățat fotbalul românesc de echipele artificial create.

În fine, i-am pus întrebarea care îmi stătea pe limbă:

-Ce s-a întâmplat cu Steaua și Dinamo?

-În decembrie 2029, a fost un moment tensionat în relațiile dintre stat și cetățean, numit de mulți ”A doua revoluție din decembrie”. S-a organizat un referendum la nivelul țării și oamenii au votat majoritar pentru renunțarea la orice relicve comuniste. S-a considerat că cele două echipe sunt așa ceva, pentru că le aminteau tuturor de avantajele pe care le aveau nemeritat în acea perioadă.

-Bine, dar în 2017 Steaua și-a schimbat numele în FCSB.

-Corect! Dar în 2024 a revenit la vechiul nume, prin fuziunea cu CSA Steaua.

-Ghinion! Au revenit la vechiul nume ca să fie desființați!

-Asta e!

Și discuția noastră a continuat cu multe alte subiecte fotbalistice, inclusiv cele legate de echipa națională. Dar despre toate acestea vă voi relata cu altă ocazie!

Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...