Catchball, sport exclusiv feminin care a prins și în România

Catchball este un sport exclusiv feminin care a prins și în România. Din 2016, se joacă și în țara noastră, unde există două divizii: prima ligă, formată din 6 echipe, și liga a doua, din 5. 

catchball

Agenția Națională pentru Sport a fost nevoită în 2023 să acorde independența acestui sport jucat doar de fete și care își are originile în Israel, după ce federațiile de handbal și de volei au spus că nu are legătură cu sportului „păstorit” de ele.

Catchball se  joacă 6 contra 6, cu libero, se pasează ca la handbal, cu prinderea mingii, care este de volei, și care se aruncă precum la handbal peste un fileu de volei!

Se fac maxim trei pase, ca la volei, iar serviciul se face prin minge lansată de jos sau de sus. Se joacă două seturi din trei, primele două până la 21 de puncte, cu o diferență minimă de două puncte. „Decisivul” e până la 15. Trei schimbări pe set, două time-out-uri.

CSU ASE, lider autoritar

În campionat, CSU ASE București e lider autoritar și probabil va câștiga titlul, după ce anul trecut a fost vicecampioană națională. Are drept contracandidate două echipe din Tunari, Alfa și Bum-Bum. De asemenea, în prima ligă evoluează și o echipă din Constanța.

Echipa ASE-ului a fost formată mai întâi din 5 profesoare și 3 studente, iar acum în lot sunt 10 jucătoare. În plus, există și o echipă de tineret, Young CSU ASE, care evoluează în Liga a doua și este formată numai din studente.

Conferențiar universitar la departamentul de Educație Fizică și Sport din ASE, fostă voleibalistă la RATB și Calculatorul (cu peste 15 ani de volei), Cristina Filip a dezvoltat acest sport în România, împreună cu câteva colege și studente din ASE.

Vezi și:   Cât e talent, cât e muncă în sportul actual?

„Catchball-ul poate fi jucat de oricine. Ca fostă sportivă, îmi doream să mai simt acel spirit al competiției. Nu există limită de vârstă, ci doar „cât te ține fizicul”. Catchball-ul este și o formă de mișcare, de socializare sau, pur și simplu, poate fi și o formă de distracție”, îndeamnă spre acest sport într-un articol pe Sport.ro  Cristina Filip, antrenor-jucător la Clubul Sportiv Universitar ASE.

Pentru specializare, Cristina a mers în Israel, țara-mamă a catchball-ului, de unde cu experiența acumulată s-a întors în România și a făcut echipa ASE-ului care luptă acum cu șanse mari să câștige campionatul național.

CSU ASE a participat și la competiții internaționale în Israel, iar în toamna anului trecut fetele au jucat la o cupă europeană în Grecia, unde s-au clasat pe locul 2. Au fost formații din Grecia, Israel, Kenya și Uganda.

Poate juca oricine

Catchball-ul se joacă și în Italia, Austria, Germania, Canada, SUA. Echipa ASE-ului are în plan să participe anul acesta și la o competiție în Statele Unite!

Adus în România de Corporate Games, o asociație care se ocupă de competiții sportive între firme, acest sport este deschis tuturor, poate juca oricine, dar fiecare echipă vrea să-și aducă și foste sportive, care au o motricitate mai bună.

Deocamdată, este exclusiv feminin, cu toate că și domnii, în mai multe comentarii pe Facebook, și-au mainfestat dorința să joace și ei.

Lotul CSU ASE

Cristina Filip – cadru didactic ASE

Viorela Popescu – cadru didactic ASE

Valentina Ciomag – cadru didactic ASE

Nicoleta Crăciun – cadru didactic ASE

Cristina Nae – cadru didactic ASE

Vezi și:   Aris Negoiță, două medalii de bronz la Europeanul de fitness pentru copii

Bianca Mihaela Boian – fostă studentă ASE, în prezent lucrează la ING

Oana Andreea Stîncel – fostă studentă ASE, lucrează la Macromex

Mădălina Ștefan – fostă studentă ASE, în prezent la Samsonite

Alexandra Megelea – cadru militar

Emilia  Dobrinescu – lucrează la Goodyear.

Lotul CSU ASE Young (format doar din studente)

Daniela Dumitrașcu

Romelia Vranciu

Iustina Cautnic

Andreea Nifanti

Anaice Baston

Adina Bratu

Daria Andronache

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...