Antrenarea mentalului în sport trebuie să se facă din copilărie!

Antrenarea mentalului în sport trebuie să se facă din copilărie. Micuții care se antrenează sau participă la competiții au nevoie de un psihic puternic, iar părinții trebuie să înțeleagă rolul esențial al psihologului sportiv.

halep-var
Credit foto: spynews.ro

Mă uit la Simona Halep. Le ascult pe Ana-Maria Brânză (Popescu) și Camelia Potec în cadrul Sports Business Academy. Urmăresc tot ce se întâmplă cu sportul în România și mă documentez și asupra sportului la nivel internațional. Mă bucur când văd un Robert Glință, înotător, în plină ascensiune la nivel național și internațional. Interacționez cu sportivi amatori sau de performanță. Evaluez performanțe, recorduri, stări de spirit. Unii sportivi au standarde de calitate și excelență foarte sus. Alții se pierd rapid în negura timpurilor.

Vorbim mereu de tehnică, de pregătire fizică, de antrenamente, de nutriție, dar nu vorbim decât foarte rar, de obicei când sportivii eșuează, despre rolul atât de important al psihicului în sport.

Am citit de curând un articol al lui Marius Crăciun, psiholog sportiv, în care spunea foarte clar că există niște prejudecăți care trebuie înlăturate în lumea sportului. Acestea sunt legate de reticența sportivilor de a discuta cu un psiholog, pentru a nu fi considerați nebuni, de faptul că majoritatea sportivilor sunt motivați material, și mai puțin de rezultatele în sine și de plăcerea de a practica un sport la nivel de performanță.

„Eu consider că asta ar trebui să se întâmple de la cele mai fragede vârste. Sportivul trebuie crescut cu această percepție, a plăcerii sportului, și nu a bazei materiale. Însă trebuie știut că abilitățile mentale se pot antrena. De aceea, este nevoie de o persoană specializată, care să știe să comunice cu sportivul, să-l înțeleagă și să-l motiveze exact acolo unde are nevoie.”, spune Marius Crăciun pentru stiridesport.ro.

La întrebarea adresată anumitor sportivi, dacă discuția cu un psiholog i-ar fi ajutat în ascensiunea lor, toți au răspuns categoric că da.

Din păcate, sunt foarte mulți sportivi talentați, cu rezultate deosebite, care, aflați în situații critice,  eșuează lamentabil. Psihicul puternic, atitudinea, dorința de a reuși, combinate cu muncă și talent pot conduce la rezultate excepționale.

În spatele oricărui sportiv de performanță ar trebui să stea o echipă de profesioniști – medic, nutriționist, maseur, psiholog, coach, preparator fizic și evident un antrenor care, împreună cu toți aceștia, să creeze un echilibru, astfel încât sportivul respectiv să fie pregătit din toate punctele de vedere, atunci când se află față în față cu provocările sportului practicat.

Sunt momente critice care fac diferența între un psihic antrenat și echilibrat și unul asupra căruia presiunea competițiilor și teama de eșec își pun amprenta.

Din păcate, conștientizăm asta după ce se întâmplă lucrurile. Și tot din păcate, sunt foarte puține cluburi care oferă un astfel de suport sportivilor, motivele fiind evidente – lipsa bugetului.

Având în vedere faptul că primul contact cu psihologul ar trebui să existe la vârste fragede, mai ales dacă vorbim de copii care practică un sport, fără să existe teama că aceștia vor fi catalogați ca anormali, consider că orice părinte trebuie să-și asume această practică. Nu cred niciun moment că unica responsabilitate a echilibrului emoțional trebuie să stea pe umerii antrenorilor, a profesorilor etc.

de-ce-trebuie-sa-ne-dam-copii-sa-faca-sport
Credit foto: bebee.ro

Susținerea, motivarea necondiționată, încrederea pe care o acordăm copiilor noștri, chiar și atunci când nu există rezultate, contează enorm pentru aceștia.

Dar nicio școală nu te poate învăța mai bine cum să pierzi decât sportul. Iar șirul evenimentelor soldate cu reușite sau eșecuri, combinat cu un psiholog pregătit să te susțină și cu un antrenor 100% prezent în viața ta sportivă nu poate decât să ducă la rezultate pozitive.

Recomandarea de final pentru părinți, sportivi, antrenori este să depășească prejudecățile referitoare la psihologi și să se îndrepte către unul specializat, care nu doar că-i poate lămuri asupra unor blocaje mentale, dar le și poate îmbunătăți încrederea în sine cu impact major asupra performanțelor viitoare.

Un prim pas pentru antrenorii care lucrează cu copiii ar fi să participe la Cursul de inițiere și instruire în psihologia sportului, organizat de psihologul sportiv Andreas Hniatiuc, care va avea loc pe 10 și 11 decembrie și despre care găsiți detalii aici.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...