Lucescu – antrenor de nota 37

Mircea Lucescu este considerat cel mai valoros antrenor din România de către cei mai mulți oameni care iubesc fotbalul. Omul cu 37 de trofee cucerite de-a lungul carierei o antrenează pe Șahtior Donețk din 2004, iar numele său este vehiculat pentru a conduce naționala României la Euro 2016.

Lucescu 1

Cariera de fotbalist

S-a născut la 29 iulie 1945, într-o familie săracă. În ’61 este legitimat la Școala Sportivă 2 București, iar debutul în Liga I este pe 21 iunie 1964. Meciul cu care își începe cariera îl are la echipa la care a activat cel mai mult ca jucător, Dinamo. La debut, Lucescu câștigă cu dinamoviștii împotriva Rapidului, scor 5-2.

Urmează o perioadă în care activează la Știința București și la Politehnica București, dar în ’67 se întoarce la Dinamo, unde rămâne până în 1977. Are 247 de meciuri jucate și 50 de goluri înscrise pentru Dinamo în perioada 1967-1977, din cele 362 de meciuri jucate de-a lungul carierei și din cele 78 de goluri înscrise în prima divizie.

Ca jucător la Dinamo, câștigă 7 titluri în campionatul românesc, în 1963-1964, 1964–1965, 1970–1971, 1972–1973, 1974–1975, 1976–1977, 1989–1990. La echipa națională, Lucescu are 70 de meciuri jucate și 9 goluri înscrise.

Campion și ca antrenor

După „episodul” Dinamo, Lucescu pleacă la Corvinul Hunedoara în 1977. Aici joacă 111 meciuri și înscrie 21 de goluri. Tot aici își începe și cariera de antrenor. Cu el principal, Corvinul reușește să promoveze în prima divizie, în 1981, și apoi reușește meciuri spectaculoase în fața echipelor mari din capitală.

După 6 ani petrecuți în Hunedoara, Lucescu preia echipa națională în 1981. Ca antrenor al naționalei, reușește să califice echipa la Euro 1984, într-o grupă din care mai făceau parte Italia, Cehoslovacia, Suedia şi Cipru.

În ’86 se întoarce la Dinamo, ca antrenor, și câștigă Cupa României, împotriva Stelei (1-0). În toamna lui ’86, cu Lucescu pe bancă, Dinamo joacă din nou în Cupa Cupelor, după o absență de 18 ani. În sezonul 1988–1989, Lucescu duce Dinamo din nou în Cupa UEFA, dar ratează calificarea în semifinale în fața celor de la Sampdoria Genova.

După Revoluție, Lucescu pleacă din țară şi antrenează echipe ca: Pisa SC, Brescia Calcio și Reggiana AC. Revine în țară și preia Rapidul, cu care cucerește un titlu (1998-1999) și o Cupă a României (1997-1998).

Antrenează apoi pentru scurt timp Internazionale Milano, iar în 2000 pleacă în Turcia la Galatasaray, cu care reușește să câștige Supercupa Europei și campionatul din Turcia. Din 2002 până în 2004 antrenează Beșiktaș, cu care câştigă titlul.

Vezi și:   Baschet de clasă la Braşov

21 de trofee cu Șahtior Donețk

În 2004, Lucescu pleacă în Ucraina, unde o preia pe Șahtior Donețk. Cea mai mare performanță reușită aici este câștigarea Cupei UEFA în 2009. A fost ultima Cupă UEFA, ulterior aceasta devenind UEFA Europa League. Lucescu a câștigat cu Șahtior Donețk 21 de trofee, între care opt titluri naţionale, cinci trofee ale Cupei Ucrainei şi şapte Supercupe ale Ucrainei!

Respectat și iubit de ucraineni

Lucescu 2

Mircea Lucescu deține recordul pentru cea mai lungă perioadă ca antrenor principal la Șahtior Donețk. Atât oficialii clubului, cât și fanii îi poartă un respect deosebit, fiind considerat cel mai de succes tehnician din istoria clubului.

În vara acestui an, clubul Șahtior a anunțat că îi va construi o statuie lui Mircea Lucescu, în semn de recunoștință pentru tehnicianul care i-a adus cele mari succese din istorie. Statuia urmează să fie amplasată în parcul stadionului, Donbass Arena, după ce echipa va reveni aici. Momentan, din cauza războiului din Ucraina, echipa lui Lucescu se antreneză la Lvov, la aproximativ 1000 de kilomnetri distanţă de Doneţk.

Meciul familiei Lucescu, tată vs fiu

Mircea Lucescu este căsătorit cu Neli Lucescu, cu care are un singur fiu, Răzvan Lucescu. Răzvan a moștenit pasiunea și talentul tatălui său, actualmente fiind antrenor la echipa Skoda Xanthi din Grecia.

În 2005, a avut loc meciul familiei Lucescu. Rapid, care pe atunci era antrenată de Răzvan, a întâlnit-o pe Șahtior în Cupa UEFA. Giuleştenii i-au învins pe ucraineni cu 1-0, iar la conferința de presă Răzvan Lucescu a izbucnit în lacrimi. Era prima oară când se bucura pentru insuccesul tatălui său, așa cum avea să declare.

Despre carieră, despre aprecieri

În luna mai a acestui an, Lucescu declara că va mai sta un sezon la conducerea celor de la Şahtior Doneţk, după care va părăsi echipa. După încetarea contractului, antrenorul ar putea reveni în Turcia, unde este iubit și apreciat de suporteri, dar, de ce nu, și la naționala României, deși, despre o revenire la o echipă din ţară, Lucescu a afirmat în repetate rânduri că nu se va mai produce. „Oamenii de la națională să fie liniştiți, ca eu nu mai am de gând să revin în fotbalul românesc. Am avut de câteva ori această posibilitate, am insistat, dar nu am fost acceptat. Acum nu mă mai întorc. Am o vârstă şi trebuie să fiu înţelept, nu mai vreau să-mi stric cariera, după un drum atât de lung şi dificil”, a declarat pentru sport.ro antrenorul român.

Vezi și:   Il Luce, Il Luce / Bani la pariuri ne poate aduce!

„Nu cred există vreo șansă ca nea Lucescu să vină la națională. Sincer, nici nu văd utilitatea venirii lui nea Mircea la națională pentru Euro 2016. Nu a mai antrenat de mai mult de 30 de ani echipa națională a României. Poate să vină ca sfătuitor, ca om cu o carieră fantastică pe care o are. Dacă ar veni, sigur ar trebui bine clarificate rolurile la echipă, dar nu cred că va veni”,  spune fostul dinamovist, Florin Răducioiu, contactat de SPORTescu.

„Să-l caracterizezi pe domnul Lucescu în 2-3 cuvinte e puțin, merită un capitol întreg. În primul rând pentru mine a fost un «tată», un educator și apoi un antrenor. Este omul datorită căruia, în mare parte, am ajuns un fotbalist bun și am ajuns să fac ceva pentru cluburile la care am jucat, dar și pentru națională. El m-a ajutat într-un moment extrem de delicat, în anii 91-92, anii de la Verona. Dacă el nu mă lua la Brescia, cariera mea de fotbalist ar fi luat o întorsătură negativă. M-a luat sub aripa lui și mi-a relansat cariera”, a mai spus Răducioiu pentru SPORTescu.

De curând, UEFA a realizat o echipă ideală a antrenorilor foști fotbaliști care pregătesc formații din grupele Ligii, iar Mircea Lucescu se regăsește aici, alături de nume mari, ca Pep Guardiola și Diego Simeone.

În iunie 2009, Mircea Lucescu a primit de la Traian Băsescu, fostul președinte al țării, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de apreciere a întregii cariere fotbalistice și a rezultatelor obținute ca antrenor. În 2011, Mircea Lucescu a fost decorat și de fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, cu Ordinul de Merit clasa I.

Adunate, trofeele cucerite de Mircea Lucescu, ajung la cifra 37!

Iată care sunt acestea:

7 titluri de campion cu Dinamo, în poziția de jucător, în 1963–1964, 1964–1965, 1970–1971, 1972–1973, 1974–1975, 1976–1977, 1989–1990

1 titlu de campion cu Dinamo (1990)

1 titlu de campion cu Rapid (1999)

2 Cupe ale României cu Dinamo (1986 și 1989)

O Cupă a României cu Rapid (1998)

O Supercupă a României cu Rapid (1999)

1 titlu de campion cu Galatasaray

O Supercupă a Europei cu Galatasary

1 titlu de campion cu Beșiktaș

8 titluri naţionale cu Şahtior Doneţk

5 trofee ale Cupei Ucrainei cu Şahtior Doneţk

7 Supercupe ale Ucrainei cu Şahtior Doneţk

O Cupă UEFA cu Şahtior Doneţk

Credit foto: media.tvrnews.ro, shakhtar.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...